top of page

Gyakran Ismételt Kérdések a hangtompítókkal kapcsolatban

A hangtompítók nagyszerű eszközök mind vadászok, mind sportlövők számára. Szerte a világon használják ezeket az öszközöket. Elsődleges céljuk a lövés hanghatásának a csökkentése, azonban több egyéb előnnyel is járhatnak felhasználástól függően.

Mint fegyverekhez használatos eszközök, sok kérdés felmerülhet az emberekben magukkal a hangtompítókkal vagy használatukkal kapcsolatban. Az alábbiakban ezekre a kérdésekre próbálunk választ adni!

01

Mi az a hangtompító?

A hangtompító olyan eszköz, amely a fegyver csövére rögzítve csökkenti annak csőtorkolati dörejét, több esetben a csőtorkolati villanását is.A hangtompítók elsődlegesen egészség, azon belül is hallásvédelmi eszközök, amelyek a lövészen felül, a körülötte lévő személyek hallását is védik, vadászok esetében pedig segítik a térség nyugalmát ksiebb-nagyobb mértékben megőrizni a magas hanghatások csökkentésével.

02

Mi kell a hangtompító megszerzéséhez?

Hangtompítót olyan személy vásárolhat meg, aki rendelkezik érvényes fegyvertartási engedéllyel.

03

Mi a teendőm a hangtompító megvásárlása után?

Válasz: várható pontos információ 2023.11.04-én

04

Használhatok 1 db hangtompítót több fegyverhez / több kaliberű fegyverhez is?

Egy hangtompító több fegyveren is használható, azonban figyelembe kell venni, hogy a legnagyobb átmérőjű kaliberű fegyver kalibere maximum (!) a hangtompító megadott kaliberét érheti el, azt NEM haladhatja meg. Példa: amennyiben a hangtompító maximum kalibere .30 (7,62mm), azt a hangtompítót lehet használni .30-as kaliberű fegyverünkön (308 Win, 30-06, 300 WinMag, 7,62x39), de használhatjuk kisebb, például .223 Rem kaliberű fegyverünkön is, azonban nem használhatjuk nagyobb kaliberű (például 9 mm Luger) fegyveren. Természetesen a megfelelő rögzítésről minden fegyveren gondoskodni kell (például azonos menet vagy hangtompítónak megfelelő gyorsoldású opció). Érdemes figyelembe venni, hogy a hangtompító maximum kaliberénél kisebb kaliberű lőszer használatánál a hangtompító hatásfoka csökkenhet.

05

Mennyire lesz csendes a fegyver egy hangtompítótól?

Ezt nagyon sok különböző tényező befolyásolja a lőszertől és annak kalibertől kezdve a fegyver és hangtompító típusától az időjárási tényezőkig minden. Ettől függetlenül pár kivételen kívül szinte egyik hagyományos körülmények között használt hangtompítós fegyver se fog olyan csendes lenni mint amit sok film vagy játék szemléltet. A legtöbb fegyvernél érdemes hangtompító használata mellett is további hallásvédelmet (fülvédő, füldugó) használni.

06

Hány decibelt csökkent egy hangtompító? Mi számít jónak?

Egy jó minőségű hangtompító 24 dB fölötti tompítási értékkel rendelkezik, azonban különböző gyártók mérési technikái eltérnek, így nem feltétlen lehet mindig ezekre az adatokra támaszkodni. A tompítás mértéke függ a felhasznált lőszertől, legnagyobb különbséget a Subsonic (szubszónikus, hangsebesség alatti) lőszerek jelentik, amik nagy mértékben tudják növelni egy hangtompítónál mért hangtompítási értéket. Mindez azért van, mert a lövésből eredendően elsödlegesen kettő (félautomata fegyvereknél három) hangforrás származik. Az egyik a lőpor belobbanása következtében keletkező "robbanás" hangja (csőtorkolati dörej) és a lövedék hangesebsség fölötti haladási sebessége következtében létrejövő hangrobbanás miután az elhagyja a csövet. (Félautomata fegyvreknél a harmadik hangforrás a zár/szán hátra majd előre csapódása, bár ez szinte elhanyagolható). A hangtompító gondoskodik arról, hogy a csőtorkolati dörejt nagyban csökkentse. A lövedék által generált hangrobbanást nehezebb csökkenteni, az egyedül Subsonic lőszer használatával kerülhető el. Egy lövés általánosságban 160 dB-től 185 dB-ig terjed. 140 dB fölött az impulzus szerű (nem folyamatos) is káros a hallásra.

07

Hangtompítóhoz csak hozzá ajánlott lőszert lehet használni?

Hangtompítótól függetlenül bármilyen lőszer használata mellett csökkenteni fogja a lövés hangját, azonban a lőszer nagyban befolyásolja, hogy milyen mértékű a tompítás értéke. A legmeghatározóbb tényező az, hogy a lövedék hagyományos sebességű vagy Subsonic (szubszónikus, hangsebesség alatti). A Subsonic lőszereknél nem lép fel hangrobbanás, mivel a sebességük nem éri el a hangsebességet így működésük is jelentősen halkabb, kifejezetten hangtompító haaználata mellett. Természetesen több helyzetben hátrányos lehet a Subsonic lőszer használata, ilyen például az, hogy a lassúságuk miatt az effektív lőtávuk is jelentősen kisebb hagyományos társaikéhoz képest.

08

Vannak további előnyei a hangtompítónak a hangtompításon felül?

A fegyver hátrarúgása jelentős részben a lövés leadásakor előre mozgó gázok visszafelé kifejtett mozgási energiájának a lövőre gyakorolt hatása. A hangtompítóban ezek a gázok megakadnak, a belső kialakításban megütköznek és más irányokat vesznek, ezzel a hagyományostól eltérő visszarúgást észlel a lövő lövéskor. Egyszerű szavakkal élve a fegyver "kisebbet rúg hangtompítóval". Ez sokak számára kellemes tulajdonság, főleg nagyobb energiájú kalibereknél.

09

Mik a hátrányai a hangtompítóknak?

A hangtompítók nagyszerű előnyök mellett járnak hátrányokkal is. A hátrány mértéke szubjektív és felhasználónként változik. Ilyen hátránynak fogható fel, hogy a cső vége nehezebb lesz, amelynek mértékét a hangtompító mérete és anyaga befolyásol. Ezen felül érdemes figyelembe venni, hogy több egymás után leadott lövéstől a hangtompító felforrósodik a benne keringő gázoktól. A forró eszköz azon felül, hogy égési érüléseket tud okozni, a hő következtében káprázatot tud teremnteni (mirázs). (Utóbbi távcsöves puskák esetében jelenthet gondot a célzásnál.) A hangtompítótól a fegyver hossza is növekszik amit érdemes szem előtt tartani. Továbbá a hangtompítók nagyrésze után a fegyver belső szerkezete is jobban koszolódik/kormolódik.

10

A hangtompítótól változik a fegyver pontossága?

Ha hangtompítót szerelnek egy fegyverre, az megváltoztatja a fegyver találati pontját. Az eltérés mértéke lehet jelentős, azonban jó minőségű hangtompítóknál konzisztens. Ez azt jelenti, hogy igaz más a találati pont, a szóráskép megegyezik a fegyver hangtompító nélküli szórásképével, a hangtompító nem rontja azt. Ennek megfelelően a fegyvert hangtompító felszerelése után újra be kell lőni.

11

Mennyire sűrűn és hogyan kell tisztítani a hangtompítót?

A hangtompítót minden használati után meg kell takarítani. Ez a takarítás magába foglalja a hangtompító belsejének és a hantompító csőrögzítő-meneteinek takarítását/karbantartását. A hangtompító takarításához mindig érdemes követni a gyártó vagy forgalmazó által előírt karbantartás menetét. A szétszerelhető hangtompítók nem-takarításának eredménye könnyen lehet a hangtompító összeszorulása/ragadása, amely esetben az eszköz nem vagy csak nagyon nehezen állítható vissza régi állapotába. A csőrögzítő menetet a tisztítás és karbantartás után mindig érdemes az erre való zsírral bekenni a hangtompító újbóli rögzítése előtt.

12

A fegyver több karbantartást igényel hangtompító használata mellett?

Hangtompító használata mellett a fegyverek belső mechanikája (kifejezetten igaz ez a félautomata fegyverekre és a pisztolyokra) jelentősen jobban koszolódik. Ennek megfelelően nagyobb karbantartási igényük lesz a fegyvereknek. A csőben úgyszintén nagyobb lehet a lerakódások mértéke így a fegyver minden részének karbantartása nagyobb odafigyelést igényel, hogy biztosítva legyen a megízható, problémaments, sokáig tartó működés. Kifejezetten félautomata fegyvereknél a lerakódás mértékét nagyban lehet csökkenteni a Silent Steel Flowthrough rendszerű hangtompítókkal azok kialakításának köszönhetően.

13

Hány lövést tudok leadni egy hangtompítóval rövid időn belül?

Egymás után, rövid idő alatt, hagyományos vadászpuskákra tervezett hangtompítókat érdemes 5 lövés leadása után hagyni, hogy lehüljenek. Amennyiben magasabb megterheléssel járó alkalmazásra keresünk hangtompítót, például félautomata fegyverekkel sok egymás után gyorsan leadott lövéseket tervezünk lőtéren, versenyeken, biztosra akkor mehetünk, ha olyan hangtompítót keresnünk, amely automata fegyverekre is megfelelő besorolású (Full Auto Rated). Ezeknél a hangtompítóknál biztosak lehetünk abban, hogy a legnagyobb igénybevételeket is probléma nélkül kibírják. Ezen hangtompítók több tárnyi autómata, folyamatos tüzelés bírására lettek tervezve.

14

Mennyi lövés egy hangtompító élettartama?

A hangtompító élettartamát nagyon sok tényező befolyásolja, így nem lehet átfogó választ adni. Átlagos/jó minőségű hangtompítók élettartama párezer lövéstől akár több tízezer lövésig terjedhet. Igaz a párezer lövés kevésnek hangozhat, egy vadászpuskánál az is sokszor meghaladja a fegyver csövének élettartamát. Adott hangtompító élettartalmáról érdeklődni a kereskedőknél illetve gyártóknál érdemes.

bottom of page