top of page

Flowthrough Hangtompítók

A Flowthrough hangtompítók röviden, kifejezetten gázvisszavezetéses rendszerrel működő félautomata (/automata) fegyverekhez kifejlesztett belső kialakítással ellátott hangtompítók.

A hagyományos hangtompítók alap működési elve nagyon leegyszerűsítve a gázoknak lelassítása, azok mozgásának megváltoztatása, ezzel csökkentve a csőtorkolati dörejt. 

A nyomás és ezzel együtt a gázok mindig a kisebb ellenállás irányába haladnak. Amíg mindez egy hagyományos forgó-tolózáras puskánál annyit tesz, hogy a csőből és hangtompítóból leginkább előrefelé haladnak a gázok, félautomata puskáknál a zár „automatikus” felnyílásával ugyanezek a gázok a csövön vissza, hátrafelé is el tudnak indulni. Ez a gáz-visszanyomás (backpressure) azon kívül, hogy nagyobb erővel löki hátra a zárat (akár 30%-al jobban felgyorsítva azt), ezzel jobban koptatva és nagyobb erőhatásoknak kitéve a fegyvert, nagy mennyiségű kormot és egyéb szennyeződéseket juttat vissza a fegyver tokozatába. Ez a magas szintű koszolódás és megterhelés okozhatja a fegyver nem megbízható működését, akár szélsőséges esetben a fegyver részeinek repedését/eltörését is. Ezen felül a lövő számára rövid és hosszútávú kellemetlenséget is tud okozni az egészségre káros gázok visszafújása, amelyek a fegyver tokozatából a réseken át távoznak, több esetben egyenesen a lövő arcába.

Hagyományos AR15 puskák esetében már sok megoldás megjelent ezen problémák kiküszöbölésére, ilyen például a nehezebb zársúly (buffersúly) és erősebb buffer rugó használata, amivel csökkenthető a zár hátra-mozgásának sebessége, továbbá állítható gázvisszavezető blokkok használata, amivel tovább csökkenthető a visszaáramló gázok mennyisége és kifejezetten hangtompító használatához tervezett, gázok elvezetésére kialakított, mélyedésekkel ellátott felhúzókarok használata. Azonban azon felül, hogy ezen eszközök és átalakítások jelentős többletköltséget jelentenek, amennyiben sűrűn tervezzük a hangtompító fel- és leszerelését, a fegyver hangtompító nélküli állapotában ezek nagyrészével lehet nem fog megbízhatóan működni, több esetben kivetési problémákat okozhatnak.

Flowthrough hangtompítók:
Ezeket a problémákat több hangtompítógyártó is felismerte, azonban még viszonylag kevesebb gyárt olyan hangtompítót, amivel mindez kiküszöbölhető lenne. Itt lépnek képbe a „Flowthrough” technológiával készült hangtompítók, amelyeknek elsődleges célja ezeknek a problémáknak a kiküszöbölése, anélkül, hogy a fegyveren bármilyen átalakítást keljen eszközölni.

A Flowthrough (magyarul: átfolyás/átfújás) hangtompítókban nem hagyományos reléket / tágulási rekeszeket találunk, hanem egy olyan belső kialakítást, amely úgy van tervezve, hogy a gázok mozgását úgy módosítsa, befolyásolja, hogy azok ne tudjanak olyan mértékben a csőbe visszaáramolni, mint a hagyományos hangtompítóknál, azokat inkább előrefele ventilálja ki. A jó minőségű flowthrough hangtompítók minimalizálják, vagy akár teljesen megszüntetik a gáz-visszanyomást, ezzel nagyon magas szinten csökkentve a fegyver részeire ható többlet-megterhelést, a lövésből felszabaduló gázok lövőnek okozta kellemetlenségét és a fegyver koszolódását.

A finn Silent Steel gyártó Flowthrough hangtompítói úgy lettek kialakítva, hogy a gázokat azon kívül, hogy nem engedi visszaáramolni jelentős mértékben a csőbe, arra kényszeríti, hogy a leghosszabb utat tegyék meg, ezzel hűtve azokat. 
A Silent Steel Flowthrough hangtompítók jellemzői:

  • Nagyon kis mértékben befolyásolják csak a találati pontot

  • NATO EVAP tesztelve, amely kimutatta, hogy nem lép fel használatukkal többlet-gázvisszanyomás 

  • 25-50%-al kevésbé melegednek fel mint hagyományos társaik

  • Automata tüzelést is könnyen elviselik, megfelelnek az US SOCOM stressztesztnek

  • Teljes mértékben rozsdamentes acélból vannak

  • Takarítás és szervizelés céljából teljesen mértékben szétszedhetőek.

  • Cerakote kopásálló bevonattal vannak ellátva
     

Silent Steel Flowthrough Streamer hangtompítók minimális találati pont változást okoznak csupán, a fegyver pontossága a hangtompító használata mellett is konzisztens marad! Ezt a hangtompító belső szimetriájával érik el. A fenti képeken is jól látható, hogy 100 méteren csupán 1-4 cm a találati pont változás.

Silent Steel Flowthrough hangtompítói

Silent Steel Streamer moduláris hangtompító, hagyományos és flowthrough betéttel

Silent Steel Streamer, Compact Streamer és Micro Streamer

Hagyományos hangtompítók hátrányai
gaz1.png

AR15 puska alsó tokrésze (H&K 416 gázdugattyús felső tokrésszel) és buffer súlya hagyományos hangtompítóval, 2 nap alatt leadott 2000 lövés után, takarítás nélkül. A gázok által mozgatott korom és szennyeződések minden résen kijöttek.

AK puska alsó tokrésze és zárja 2000 lövés leadása után, hagyományos hangtompítóval, 1 hét takarítás nélkül. A fegyver zárja teljesen összerozsdásodott a csőfarral.

Aimpoint pirospontos irányzék hagyományos hangtompító következtében fellépő gázkifújás miatti összekoszolódása. Az irányzékon gyakorlatilag nem lehetett átlátni.

bottom of page