top of page

Pisztoly Hangtompítók

A legtöbb modern pisztoly (rövid) csőhátrasiklásos rendszerű, amely egyszerű szavakkal élve annyit jelent, hogy a lövés folyamatában van egy pont amikor a cső hátrafelé mozog miközben a csőfar kis mértékben lefelé is elmozdul. Ennek zavartalannak kell lennie annak érdekében, hogy a pisztoly megfelelően, megbízhatóan működjön.


Amikor egy hagyományos hangtompítót teszünk egy pisztoly csövére, azzal úgy megnöveljük a cső súlyát és karakterisztikáját, hogy szinte minden esetben kivetési/adogatási problémához fog az vezetni. Erre találták fel megoldásként azt az eszközt, amely a lövés folyamán megtartja kicsit tovább a csőből kiáramló gázokat, pont annyira, hogy azok tovább tudjanak hatni a csőre, ezzel segítve a csőhátrasiklást úgy is, hogy fel van szerelve a fegyverre hangtompító. Ez hatványozottan igaz szubszonikus (hangsebesség alatti) lőszerek használatánál, mivel azok kifejtett nyomása még kisebb a hagyományos lőszerekéhez képest.

 

Ez az eszköz a hangtompító része és úgy hívják, hogy Nielsen szerkezet.
 

A Nielsen szerkezetről:


Ez az „impulzusnövelő” alkatrész a hangtompítóban egy rugóval ellátott szerkezet, amely biztosítja azt, hogy amikor a lövedék elhagyja a fegyver csövét, a mögötte lévő gázok olyan többlet-nyomással tudjanak hatni a csőre, hogy az megbízhatóan, probléma nélkül meg tudja tenni a szükséges hátrafelé történő mozgást a megfelelő kivetés/adogatás megtörténése érdekében. Ez a szerkezet a legtöbb gyártó esetében állítható az adott fegyvernek és lőszernek megfelelően.
 

Mikor van szükség ilyen szerkezettel ellátott hangtompítóra?


Szinte minden olyan esetben amikor rövid csőhátrasiklásos (parabellum rendszerű) fegyverről beszélünk. Ilyen a legtöbb 9 mm és afölötti kaliberű Glock, H&K, CZ, 1911 és egyéb fegyverek.
 

Mikor nincs szükség ilyen szerkezettel ellátott hangtompítóra?


Nincs szükség ilyen szerkezetre fix csöves pisztolyoknál, ilyen a legtöbb 22 LR kaliberű pisztoly vagy például a Walther PP és hozzá hasonló fegyverek. Továbbá nem ajánlott ilyen hangtompító használata gázvisszavezetéses / dugattyús rendszerű félautomata, tömegzáras, forgó-tolózáras, továbbá egylövetű fegyvereken sem.


A G.I.S. cseh gyártó PSR9 és PSR9 Compact hangtompítóit lehet megtalálni, amelyek az említett állítható Nielsen szerkezettel vannak ellátva, továbbá teljes mértékben szétszedhetőek takarítás és karbantartás céljából. A gyártó különböző, magas minőségű anyagok felhasználásával érte el a PSR9 hangtompítók magas szintű megbízhatóságát, strapabírását és hangtompítását anélkül, hogy azok súlya számottevően nagy legyen. A hangtompítókban titán-ötvözet, rozsdamentes acél és alumínium-ötvözet van felhasználva.
Minőségükre garancia, hogy a PSR9 Compact verzió a Cseh Hadsereg igényei alapján készült el.

G.I.S. PSR9

G.I.S. PSR9 Compact

G.I.S. PSR9 Nielsen szerkezet

Nielsen szerkezet keresztmetszete

Nielsen szerkezet részei

bottom of page